De Vogelgriep hield Nederland nog een week bezig. Zou het nu afgelopen zijn?
Belgen houden grens dicht voor Nederlandse griep
De mysterieuze verspreider van H5N8 blijkt buiten nog steeds niet te vinden, terwijl hij wel in kippenstallen is aangetroffen. Lastig. Zou daarom het Centraal Veterinair Instituut nu maar vermoeden hoe het zit?
De kippenbazen van Nederland vinden trouwens dat de griep voorbij is omdat er al een week geen nieuwe uitbraken zijn. Maar België vertrouwt het niet en houdt zijn grenzen dicht voor Nederlandse kippen en kuikens.
Hooikist in een koelbox
België zelf zit met heel andere problemen. Het land staat voor stroomtekorten. Daarom leerde Brusselaar Nick Trachet zijn landgenoten koken met een hooikist. Heel inventief - en duurzaam! - bovendien: in een koelbox.
Cacao niet schaars, maar te goedkoop
Binnenkort zou de prijs van chocolade de pan uitrijzen omdat de vraag naar cacao groeit. Niet juist, zegt Antonie Fountain die alles weet van echt eerlijke handel. Omdat cacao door handels- en inkooppraktijken voor boeren te weinig oplevert, zijn er gewoon te weinig boeren die er nog brood in zien. Het is eigenlijk net als in Nederland: wie wil er nou boeren als je hard voor niks moet werken en slaag toekrijgt?
Het ras van de kip
Albert Heijn deed onderzoek naar het welzijn van de Hollandse Kip, het nieuwe dier dat moest van de dierenbeweging. Toen het er kwam, vond niemand het genoeg. Daar ontstond op Foodlog zelfs een woeste draad over. Nu het stof wat gedaald is, bekijkt Simone Hertzberger rustig de resultaten. Ze constateert dat het ras het belangrijkst is voor het welzijn. Opmerkelijk niettemin: de ploffer lijkt het meest van mensen te houden.
Wendeline van den Nagel komt tegen wil en dank uit de kast en maakt zuurkoolkoekjes Ze wil wel iets weten: zijn de pre- (of was het nou de pro-) biotica die daarin zitten goed voor je darmen?
|